Mijn zoontje Elijah heeft zolang wij weten al een vrij heftige pinda- en notenallergie. Zijn kinderopvang geeft niemand pindakaas op de dagen dat hij er is, hij moet altijd een EpiPen bij zich hebben en wij moeten alle etiketten lezen om te zorgen dat hij niets binnenkrijgt wat (levens)bedreigend voor hem is. Als ouder van een kind met een voedselallergie ervaar je dan ook altijd behoorlijk wat stress op verjaardagen, bij schooltraktaties en –uitstapjes.

Veel ouders met een kind dat een ernstige voedselallergie heeft stuiten zowel op school als in persoonlijke kring op onbegrip en bagatelisering van de allergie: “Het zal wel meevallen” is een vaak gehoorde reactie als gevraagd wordt om de pindakaas van tafel te halen of de handen en mond te wassen na het eten van noten.

Met de feestdagen en alle bijbehorende (school)feestjes die hierbij horen in het verschiet, leek het me een goed moment om voor jou als professional een blog te schrijven en wat handige tips op een rijtje te zetten. Het laatste wat je wil zien is een kindje dat een anafylactische shock krijgt omdat er een allergeen aan de aandacht is ontsnapt.

Wat kun jij als professional doen om het risico op een allergische reactie te voorkomen?

 • Het is belangrijk je bewust te zijn van de ernst van de allergie. Ga hier over in gesprek met de ouders, wellicht kunnen zij je foto’s laten zien van een eerdere reactie.
 • Wat ik heb gemerkt is dat ouders van kinderen met een voedselallergie van zichzelf vrij assertief zijn. Indien ze dit niet zijn, nodig de ouders dan uit om 2 keer per jaar een demonstratie te komen geven over de EpiPen en hoe deze te gebruiken. Bij 2 van de 3 meest gangbare pennen ontstaat namelijk vaak onduidelijkheid over aan welke kant de naald precies zit. Wanneer een kind binnen een paar minuten kan stikken wil je hier niet nog naar op zoek moeten.
 • Vraag de ouders een aparte traktatietrommel voor hun kind te maken. Nog belangrijker: vraag de andere ouders aan het begin van het schooljaar de aandacht en maak ze attent op de allergie. Vraag hen dan ook rekening te houden met broodbeleg en traktaties. Sommige kinderen kunnen namelijk al in shock raken wanneer iemand aan de andere kant van de klas een boterham met bijvoorbeeld pindakaas eet.
 • Ga voor elke feestelijke gelegenheid op school waar eten aan te pas komt (kerst, sinterklaas, pasen, etc.) met de ouders van het kind in gesprek. Probeer in ieder geval niet zelf iets uit.

Maak samen een veilig alternatief recept

 • Stel een protocol op voor alle professionals over hoe te handelen in het geval het toch mis gaat.
 • Nodig ouders van het allergische kind uit om mee te gaan op schoolreisjes, zodat zij zelf een deel van het toezicht voor hun rekening kunnen nemen.

Blijf in gesprek

Bij dit soort ernstige allergieën is het vooral belangrijk te weten wat te doen en hoe te voorkomen. Blijf dan ook altijd in overleg met de ouders en het betrokken kind en neem elke allergie serieus!
Op de websites www.schoolenallergie.nl en www.anafylaxis.nl is veel informatie te vinden, neem eens een kijkje.

Welke ervaringen heb jij als professional of ouder van een kind met een voedselallergie? Laat het weten in een reactie!

Deel dit blogbericht!
Recent Posts
Toont 4 reacties
 • Brenda

  Als ouder van een kind met vele allergieen , waaronder een pinda allergie weet ik maar al te goed hoe het is. Gelukkig heb ik vaak kunnen ervaren dat er ouders zijn die naar mij toe kwamen op school om te vragen wat zij voor mijn dochter meekonden geven als traktatie als hun kind jarig was. Het voelde altijd Fijn. Ondanks dat mijn dochter toch liever voor zekerheid iets uit haar eigen traktatietrommel wilde kiezen.
  Toch ben je altijd angstig. Want in de klassen mogen kinderen gewoon pindakaas op brood. En niet iedereen wast erna zijn handen. Evenals dat er tijdens bbq of andere feesten pindasaus op tafel wordt gezet.
  Mensen onderschatten echt wat het is om een kind met een gevaarlijke allergie te hebben.
  Het enige wat je kunt doen is je kind vroeg wijsmaken hoe je er op kunt letten dat er niets in een product zit wat zij niet mag hebben. En altijd in restaurants ed benoemen dat je een pindaallergie hebt.
  Als leidster op een kdv ben ik er altijd erg allert op. Geen pindakaas eten als je een kind hebt wat allergisch is. Er zijn genoeg andere alternatieven die ook lekker zijn. Maak andere collega’s er ook allert op.
  Verder ( en ik doe dat thuis ook) voor elk product een apart mes gebruiken.
  De angst blijft altijd, ook al worden je kinderen groot. Want pubers willen niet anders zijn. Dus zeggen ze liever niets.
  Meer dan dit kun je niet doen, al zou je nog zo graag willen. Pindas worden overal gegeven. En er blijven altijd restjes achter. Wat ik zou willen, is dat pindas worden vervangen door iets anders. Maar dat is denk ik wel erg veel gevraagd.

 • Claudia van Asselt
  Claudia van Asselt

  Hi Brenda,
  Bedankt voor je uitgebreide reactie! Als leidster op een kdv én als ouder van een dochter met allergieën kun jij inderdaad als geen ander beide kanten van de zaak belichten.

  Ik begrijp je gevoel dat je pinda’s het liefst overal vervangen ziet worden door iets anders. Naar aanleiding van wat je schrijft zie ik wel dat je je dochter zo goed en zo kwaad als het kan beschermt tegen een mogelijke reactie.

  Je gaf ook nog een paar extra tips, bedankt! Wie weet dat ik in de toekomst weer een keer een blog over dit onderwerp schrijf.

  Groeten,
  Claudia
  Cravings Gewichtsconsulent

 • Femke

  Hoi,
  Hier een juf met een kind met een pinda en noten allergie in de klas. Ik ben van mening dat wij op school er ook alles aan doen om het zo makkelijk mogelijk te maken voor deze kinderen. En onderschatten doen we het zeker niet, want je bent als leerkracht verantwoordelijk voor het kind van iemand anders en dit is een flinke extra verantwoordelijkheid kan ik je vertellen. Maar er is wel een verschil tussen onderschatten en er mee leren omgaan, want zoals brenda al zei pinda’s zijn overal. En ik denk ik dat het inderdaad een taak is voor ouders en leerkrachten om niet alleen de omgeving van het kind met een allergie zo veilig mogelijk te maken, maar ook het allergische kind zo snel mogelijk te leren omgaan met zijn of haar allergie. Dat is denk ik het allerbelangrijkst. Bij mij in de klas eet niemand pindakaas en ouders zijn heel meedenkend en kinderen heel alert. Maar daarna gaan we buitenspelen en komt het kind toch in aanraking met de andere kinderen van school. Je kunt het niet de hele school pinda vrij maken. En inderdaad pubers willen zich niet anders voelen, maar ik denk dat eigenlijk iedere puber zich anders voelt… En als je dan al vroeg aan je kind hebt geleerd dat het iets is dat bij hem of haar hoort, is de kans op anders voelen misschien ook wat kleiner.
  Ik bagatelliseer een pinda allergie niet, maar ga ook niet zomaar klakkeloos overal in mee, want als we dat als professional gaan doen is het einde zoek, met zoveel verschillende kinderen met zoveel verschillende persoonlijkheden, allergie of iets anders, in de klas.
  Maar snap heel goed dat dit als ouder heel moeilijk en zwaar moet zijn om je kind dat net iets kwetsbaarder is dan een kind zonder allergie steeds weer een stapje verder los te moeten laten…

  Groetjes Femke

 • Claudia van Asselt
  Claudia van Asselt

  Hi Femke,
  Excuses voor mijn late reactie! Ik ben het zeker met je eens. Zodra kinderen oud genoeg zijn kunnen en moeten ze zich zeker bewust worden van wat er gaande is en hier ook zelf een stukje (onder toezicht) verantwoordelijkheid voor krijgen. Op die manier leren ze er mee om gaan en oplettend te zijn.

  Het blijft inderdaad een samenwerking tussen ouder, professional en het kind zelf.

  Groetjes,
  Claudia
  Cravings Gewichtsconsulent

0

Start typing and press Enter to search