De mooiste, rondste en gladste kiezels stop je in je zak en neem je mee naar huis. Die komen namelijk goed van pas als je verhaalstenen wilt maken. Dat zijn stenen met een zelfgeschilderde afbeelding en bij elke afbeelding hoor een liedje of mooi verhaal!

Materialen en gereedschappen

 • Kiezelstenen
 • Acrylverf
 • Verfmarkers
 • Penselen (rond met een punt werkt het fijnst)
 • Kladpapier
 • Potlood
 • Optioneel: transparante lak
 • Pijp van een oude spijkerbroek
 • Koord
 • Naaimachine

02 MarshaValk_DoenKids_Natuuravontuurstenen_Materiaal

Voorbereiding

Ga stenen zoeken of koop een zak kiezelstenen (soms worden ze pebbles genoemd) bij een tuincentrum of bouwmarkt. Spoel eventueel zand of klei van de stenen voor je ze gaat beschilderen.

Stap 1

Maak een lijst met onderwerpen die met de natuur te maken hebben. Werk er ongeveer twaalf uit in kleine schetsjes.

04 MarshaValk_DoenKids_Natuuravontuurstenen_Stap1

Teken echte insecten, dieren, bomen of bloemen na of zoek naar afbeeldingen om je bij het tekenen op weg te helpen. Of neem een mooi voorleesverhaal over de natuur als uitgangspunt en teken dingen die een rol spelen in het verhaal.

Stap 2

Doe kleine hoeveelheden verf op een bordje en gebruik een smal, rond penseel om je stenen te beschilderen.

05 MarshaValk_DoenKids_Natuuravontuurstenen_Stap2

Tip: Vind je zo klein schilderen lastig, gebruik dan verfmarkers. Deze zijn verkrijgbaar met verschillende puntdiktes en ook kinderen kunnen er gemakkelijk een heel mooi resultaat mee behalen.

Stap 3

Laat de verf drogen.

06 MarshaValk_DoenKids_Natuuravontuurstenen_Stap3

Optioneel: Wil je voorkomen dat de afbeeldingen van de stenen slijten, bescherm ze dan met een laagje transparante lak.

Stap 4

Naai een zak van een stuk pijp van een oude, afgedankte spijkerbroek. Hierin kun je de stenen bewaren.

07 MarshaValk_DoenKids_Natuuravontuurstenen_Stap4A

Stik één kant van de pijp dicht en maak aan de bovenkant een tunnel om een koord door te rijgen.

08 MarshaValk_DoenKids_Natuuravontuurstenen_Stap4B

Stap 5

Leg de stenen ergens neer, gewoon voor de sier of om mee te spelen. Of gebruik ze om een verhaal te vertellen!

09 MarshaValk_DoenKids_Natuuravontuurstenen_Stap5

MarshaValk_DoenKids_Natuuravontuurstenen_Extra6

Wil je deze set vertelstenen winnen? Deze 9 geverfde stenen + 5 ongeverfde stenen in de tas van spijkerstof kan van jou worden! Laat onder deze blog een berichtje achter en vertel ons welke verhalen jij gaat vertellen met deze stenen!

Deel dit blogbericht!
Recommended Posts
Toont 5 reacties
 • Sjoukje

  Deze stenen zou ik graag willen winnen voor onze kabouters (scouting, meiden 7-11 jaar). Het lijkt mij geweldig om aan de hand van deze stenen hun fantasie te prikkelen en ze te stimuleren verhalen te vertellen. Ik zie ons al zitten bij het kampvuur tijdens ons zomerkamp. Op de ongeverfde stenen zou ik figuren uit de jungle schilderen (de kabouters spelen in het junglebook verhaal met mowgli en shanti) en mijn verhaal zou dan gaan over Mowgli en Shanti die de jungle moeten redden van mensen die het vervuilen en waarom het belangrijk is om goed voor de natuur te zorgen (belangrijk thema binnen scouting; zorgen voor de natuur).

 • Estefany Liebens

  Wauw!! Wat zijn deze vertel stenen mooi!! Graag wil ik deze winnen.. Dan zou ik ze graag willen gebruiken op het kinderdagverblijf waar ik werk. We zijn een kleinschalige Kdv met een grote tuin. Waarbij wij zelfs moestuinbakken fruitbomen en fruit struiken hebben.. Onze kids gaan graag naar buiten, want onze tuin wordt omringt met akkers.. Dus we zien onze boeren buren vaak aan het werk..
  Insecten genoeg om te spotten.. En deze vertel stenen zouden het voor sommige (buitenlandse) kinderen die nog niet zo goed kunnen praten een extraatje zijn om toch buiten te vertellen wat ze zien..
  Dus ik hoop dat ik ze binnenkort kan gaan gebruiken.
  Mvg estefany liebens

 • Suzanne Visser Rekkers

  Wat een super leuk idee! Ik werk 50% in de kinderopvang en 50% voor mezelf als gastouder. Dit pas sinds dit jaar en ben al druk aan het bedenken hoe ik komende jaar ga indelen qua thema’s. Nu we weer richting de lente gaan lijkt (kriebel)beestjes mij een super leuk thema, deze stenen lijken wel voorbestemd!! Op de vertel/thema tafel als start en voor zoveel activiteiten te gebruiken!

  Ja dus heel erg welkom ❤

 • Madelon

  Echt super leuk bedacht, mijn oppaskids zouden dit gaaf vinden en wil ze ook graag winnen.

 • Ilona

  Ik zit momenteel in het examen jaar van de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker niveau 4. Mijn stagebedrijf is een groene kinderopvang en deze stenen zouden hier perfect bij passen. Ik zou deze stenen gebruiken bij het boek Rupsje nooit genoeg om de verschillen van rups naar vlinder te benoemen. Ik zou het boek buiten voorlezen en hierbij de weersomstandigheden benoemen. Wij hebben zowel een KDV, peuterspeelzaal en een BSO. Er wordt gewerkt met VVE en deze stenen komen daarbij goed van pas. De BSO kinderen kunnen samen onderwerpen bedenken en de oudste kinderen kunnen de overige stenen verven. Zo worden de stenen gebruikt op de opvang voor kinderen van 0 tot 13 jaar. Ik hoop dat ik voor deze gevarieerde doelgroep een steentje kan bijdragen met deze prijs!
  Duimen maar!

0

Start typing and press Enter to search