(Op de foto: Opa Waterman van 93 krijgt iPad les van achterkleinzoons Sepp en Loek).

Terwijl ik dit typ op m’n laptop ligt m’n Iphone links naast me voor de bellers, m’n Ipad rechts voor wat naslagwerk, welkom in de 21e eeuw, met alle moderne communicatie technologie. Ik geef eerlijk toe, ik zou zelf absoluut niet meer zonder kunnen.

Hoe zit dat met onze kinderen? Die van mij zijn 3 en bijna 6, ik hoef me dus nog niet te schamen voor zombies met een Iphone in de hand tijdens bezoek of verjaardagsvisite. Gameverslaving is ook nog niet aan de orde want zo’n Nintendo-achtig iets komt er gewoon nog niet in bij ons, daar vind ik ze persoonlijk nog veel te jong voor. Ik juich hun liefde voor Playmobil, puzzels, auto’s en vliegtuigen toe, Sinterklaas is al getipt, laat maar komen die lange winter! Klinkt braaf toch, maar niets is minder waar. Ook hier zijn ze van jongs af aan in aanraking gekomen met een Iphone en Ipad, het is verbazingwekkend hoe snel ze zo’n apparaat kunnen besturen alsof het kinderspeelgoed is. Iedereen kent wel een verhaal van kleine schattige peutervingertjes die op de ouderwetse computer van opa naar een ander scherm willen scrollen.

 

 

spelen-op-de-ipadBron: Vrij Nederland 14 oktober 2015

Dus ook hier in huis wordt ‘ie gebruikt door de kids. Ik zou het niet eens kunnen verbergen want regelmatig heeft het beeldscherm een grondige reinigingsbeurt nodig, vegen chocolade of snot, ik ben van alles tegengekomen. Ze vinden het fantastisch. Ze bouwen werelden, bakken taarten, schieten met hysterische vogels, kijken filmpjes en rennen over een treinspoor met de politie op hun hielen. Soms met rode konen en tong uit de mond. Compleet in een andere wereld. En weet je, ik snap dat dat soms gewoon even heel fijn is. Geef mij zo’n oranje jaren 80 Nintendo met 2 kleine schermen waarop Donkey Kong een moeilijk parcours aflegt en ik zit er zo weer helemaal in.

Onze dochter vindt het heerlijk om af en toe ’s avonds na de douche nog even een half uurtje met de iPad in bed te zitten. Voor ze gaat slapen dus. Waarschijnlijk pedagogisch totaal onverantwoord. Maar zoals ik al zei, dat is af en toe en ze wordt er heerlijk rustig van. Onze kleine man zou als het moet zich wel een hele dag kunnen vermaken op de Ipad, zijn ogen glimmen als hij er over praat. Maar hij is nog maar 3 en ik vind hem echt nog veel te jong. Er gaan eigenlijk wel weken voorbij dat hij er niet naar taalt en krijgt hij wel eens groen licht dan is het hooguit een half uurtje, langer niet. Klinkt best braaf allemaal maar ook hier zijn er situaties waarbij even alle principes aan de kant worden gegooid, denk aan ziekte, lange autoritten of gewoon eigenbelang. Want doen we daar ook niet allemaal aan mee? Natuurlijk! Het is gewoon heel handig als je die ene klus voor je werk af moet maken, je een maaltijd moet voorbereiden of dat ene telefoontje moet plegen. Het is gewoon niet meer weg te denken uit deze maatschappij maar zoals het voor zoveel dingen geldt; laten we het met mate doen. Als ouders heb je een bepaalde verantwoordelijkheid, die zullen wij voor ze moeten nemen.

En nu schuif ik alles aan de kant. Ik zoek de laarzen en jassen op en ga met de kids naar het park. Schommelen, mooie herfstbladeren zoeken en genieten van de herfst. Er is geen kind op de wereld die dat niet leuk vindt. Daar kan geen Ipad tegen op.

Leuk voor thuis (of voor op de BSO ?) wanneer kinderen vragen om tijd op de tablet: probeer eens iets anders! Download deze poster, print ‘m uit en hang ‘m goed zichtbaar op!

probeer-eens-poster

Deel dit blogbericht!
Recommended Posts
0

Start typing and press Enter to search