DoenKids is onderdeel van KidsKonnect, klik hier voor meer informatie.
KidsKonnect
NL EN
Demo aanvragenBlog

Baby’s en contrasten

Als een baby geboren wordt kan hij of zij niet gelijk alles zien: kleuren onderscheiden is bijna niet mogelijk. Baby’s reageren vooral in de eerste maanden van hun leven sterk op contrasten en zwart-wit patronen. Vandaar dat er boekjes voor jonge baby’s zijn gemaakt die alleen uit zwart-wit patronen bestaan. In deze blog leggen we uit hoe het precies werkt en geven we tips.
Een zwart-wit film
Een baby heeft een heel ander gezichtsvermogen dan een volwassene. Gelijk na de geboorte ziet een baby nog weinig. Vooral licht, vormen en bewegingen neemt een baby waar. De ogen van een baby zijn dan ook erg gevoelig voor lichtprikkels. Vaak merk je dat een jonge baby graag naar het licht toedraait.
Voor een baby is de wereld vooral in het begin een wazige zwart-wit film. Verschillende kleuren kan een jonge baby dus nog niet zien.
Wat zich op een afstand van 20-30 centimeter bevindt kan een jonge baby wel scherp zien. Deze afstand is biologisch gezien logisch, want het is precies de afstand waarop een moeder de baby vasthoudt en voedt.
Grijstonen en kleuren
Het netvlies van je oog bestaat uit twee type cellen: de staafjes en de kegeltjes. Misschien komt dit je nog wel bekend voor? Met de staafjes zie je vooral grijstonen. Het netvlies van een pasgeboren baby bestaat alleen nog maar uit staafjes. De kegeltjes ontwikkelen zich pas later (+/- 3 maanden). Deze kegeltjes zorgen ervoor dat je kleuren kunt zien en dat je een haarscherp beeld op je netvlies krijgt.
Een zwart-wit film
Daarom houden jonge baby’s dus vooral van contrasten. Logisch! Ze zien immers alleen vormen en zwart-wit tonen. Hoe sterker het contrast, hoe interessanter het voor de baby is. Dit is dan ook de reden waarom een jonge baby niet naar jouw ogen kijkt, maar net een stukje daarboven. Het contrast van je gezicht, wenkbrauwen en haargrens is veel interessanter.

Een baby kan iemand dus niet gelijk aan het uiterlijk herkennen. Gelukkig helpen andere zintuigen hier wel bij. Denk aan de geur, aanraking, de stem, warmte en lichaamsgeluiden (hartslag). Dit maakt dat een baby een ouder snel na de geboorte herkent, ondanks dat het de ouder nog niet goed kan zien.

Wil je graag zelf beleven wat een baby op een bepaalde leeftijd kan zien? Kijk dan hier: visiondirect.nl.
Het stimuleren van de taalontwikkeling
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat kinderen die als baby al worden voorgelezen, daar later voordeel van hebben op school. Samen lezen is namelijk goed voor de taalontwikkeling van de baby. Vaak is het eerste babyboekje nog een soort van speeltje. Er wordt niet alleen naar de plaatjes gekeken, maar ook op het boekje gesabbeld of ermee gegooid. 
Knuffelboekje voor baby’s!
Dit leuke babyboekje is geïllustreerd door Deborah van de Leijgraaf en uitgegeven door Kinderboeken.nl (uitgeverij Ploegsma). Deborah is onze vaste illustratrice en maakt de leukste tekeningen voor onze kinderdagverblijf thema’s.

In dit babyboekje zie je  plaatjes van verschillende dieren uit de dierentuin. Samen kun je in het boekje naar de eenvoudige plaatjes kijken. Maak bijvoorbeeld geluiden bij de verschillende dieren die in het boekje staan. Deborah maakt nog veel meer! Neem eens een kijkje op
by-bora.com.

Het knuffelboekje is gemaakt van 100% katoen en de verpakking van 100% gerecycled karton.
Algemene boekentips voor jonge baby’s
  • Kies voor zachte, stoffen boekjes zonder scherpe hoeken en losse onderdelen.
  • Kies voor contrasterende kleuren: rood, blauw, geel, oranje, groen (ook zwart-wit).
  • Denk aan de voel- en knisperboekjes, gemaakt van verschillende materialen en structuren. Jonge kinderen vinden deze boekjes vaak interessant om te ontdekken.
Bronnen

Demo

Benieuwd wat DoenKids voor je kan betekenen? Vul het formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op voor een vrijblijvende demo.
Demo aanvragen
Alle rechten voorbehouden KidsKonnect
Created by Clic.nl
Wij maken gebruik van cookies op onze website