DoenKids is onderdeel van KidsKonnect, klik hier voor meer informatie.
KidsKonnect
NL EN
Demo aanvragenBlog

De BSO-ruimte herinrichten

Zo veel mogelijkheden, zo veel keuzes. Als je op onderzoek uitgaat op het internet kom je veel verschillende manieren tegen om jullie locatie om te toveren tot een waar speelparadijs. Op websites zoals Pinterest zie je allerlei spectaculaire ideeën voorbijkomen. Maar is dit haalbaar? Is er genoeg budget voor? En wat is een goede keuze op de lange termijn? Dit zijn allerlei vragen die op zulke momenten naar boven komen drijven.

In deze blog hebben wij een aantal haalbare en praktische tips voor jullie beschreven. Geen dure aanpassingen of onmogelijke veranderingen: deze make-over ideeën kunnen door iedereen worden uitgevoerd! We beschrijven hoe je de kinderen van de BSO hierbij kunt betrekken en laten je verschillende foto’s zien. Doe inspiratie op en bekijk wat voor jullie haalbaar is.
Betrek de kinderen bij de veranderingen op jullie locatie
Door de BSO-inrichting te baseren op de interesses van de kinderen zullen zij zich hier meer thuis voelen. Er is dan een stukje van henzelf te vinden. Bovendien hebben BSO-kinderen een leeftijd waarop ze het over het algemeen leuk zullen vinden om mee te mogen helpen en mee te mogen denken met ‘belangrijke’ beslissingen. Ze krijgen een stem en voelen zich erbij horen. Een goede manier om de kinderparticipatie te bevorderen! Hieronder geven we je een paar tips om de kinderen bij de veranderingen op jullie locatie te betrekken.

  • Stembus
    Maak samen met de kinderen een stembus waar ze hun ideeën in mogen stoppen. Je maakt dit gemakkelijk door een lege (schoenen)doos te beplakken of te verven en hier een gleuf in te knippen. De kinderen kunnen hier dan hun ideeën in stoppen. Ze kunnen iets tekenen of iets opschrijven. Spreek met hen af hoe lang zij de mogelijkheid krijgen om dit te doen. Eén maand bijvoorbeeld.
  • Praat er samen over
    Ga voor een bepaalde periode elke dag even met elkaar in gesprek over de herinrichting (het ‘pimpen’) van jullie BSO-ruimte. Op die manier komt ieder BSO-kind aan de beurt om hier iets over te kunnen zeggen. Niet ieder kind komt iedere dag.
    Leg hen uit wat jullie van plan zijn en vertel hen dat zij hun ideeën ook mogen aandragen. Wat missen zij nog op de BSO? Wat zouden zij gaaf vinden om te hebben? En waar zou dit dan neergezet of opgehangen kunnen worden? Enzovoort.
  • Creatief vormgeven
    Geef de kinderen gedurende één week, of langer, de tijd om hun ontwerp voor jullie BSO-ruimte tekenen. Alles kan! Bespreek eerst met hen wat hun ideeën zijn en wat zij graag zouden willen terugzien in hun ‘ideale’ ruimte. Wie weet worden er wel elementen uit hun ontwerp gekozen? Een collage maken met behulp van tijdschriften en/of afbeeldingen van internet kan ook leuk zijn. De kinderen kunnen dan alvast wat inspiratie opdoen en onderdelen uitknippen die zij graag terug willen zien komen.
  • Er een thema aan verbinden
    Om de herinrichting van jullie BSO-ruimte nog meer te laten leven bij de kinderen zouden jullie hier een bijpassend thema aan kunnen verbinden. Werk bijvoorbeeld een maand lang met het thema ‘wonen’ of ‘bouwen/architectuur’. Door er een thematisch ‘sausje’ overheen te gieten zullen de kinderen zich er meer betrokken bij voelen. Als thema-afsluiting zouden jullie de kinderen bijvoorbeeld de collages en/of tekeningen (hierboven beschreven) kunnen laten presenteren.
Tips voor een toffe inrichting van jullie BSO-locatie
Zin in verandering, maar geen idee waar jullie moeten beginnen? Lees de onderstaande tips door en bepaal wat voor jullie haalbaar is.

  • Hoeken maken
    Over het algemeen is het werken met hoeken een ideale oplossing om verschillende thema’s en elementen in jullie ruimte terug te laten komen. De kinderen kunnen bij binnenkomst in één oogopslag zien waar ze graag zouden willen spelen of willen chillen. Denk bijvoorbeeld aan een leeshoek, chillhoek (met tablets, boeken en zitzakken), een gamehoek of een creahoek. Voordat je een hoek gaat inrichten is het belangrijk dat je kijkt naar de ruimte die je hebt. Voor het maken van een gamehoek is het bijvoorbeeld belangrijk dat er voldoende stopcontacten zijn en dat de kinderen goed zicht hebben op hun beeldscherm (niet te dicht bij het raam dus). Bedenk ook een manier om zelf het overzicht te bewaren, zodat je de kinderen evengoed in de gaten kunt houden. Denk dus goed na voordat je een indeling maakt.
  • Maak een knus hoekje door een gedeelte van de muur en het plafond te sausen. Het zorgt voor een geborgen gevoel en het is een goedkope én makkelijke oplossing om een hoek te creëren.  
  • Wat kasten tegen de muur zorgt voor veel opbergruimte. Ideaal voor bijvoorbeeld een creahoek. Zet er een laag tafeltje of bureau tussen om een zitplek te maken.
  • Gebruik (oude) fruitkistjes om alle gameconsoles in te bewaren. Je maakt dan direct een open kast, waar je ook dingen op kunt zetten.

  • Maak in de hoeken die je inricht gebruik van multifunctionele meubels
    Je kunt veel ruimte besparen door gebruik te maken van multifunctionele meubels: meubels die je voor meerdere doelen tegelijk kunt gebruiken. Maak bijvoorbeeld een klein podium van een lage ladekast (als dit het gewicht kan dragen) of maak er een speeltafel (zoals de legotafel of de autotafel verder hieronder) van! De vakkenkasten van de Ikea kunnen ook goed dienen als scheidingswand, waardoor je gemakkelijk verschillende hoeken afschermt én je de spullen op een nette manier kunt opbergen.

  • Een laag speelpodium met lades: win-win!
  • Span oude vitrage of andere gordijnen boven twee kasten die tegenover elkaar staan en je creëert opbergruimte + een lees-/chill-/zithoek!
  • De KALLAX-kast van Ikea kan voor vele doeleinden worden gebruikt. Je kunt het als winkeltje en scheidingswand gebruiken bijvoorbeeld!
  • Met de kasten uit de SMASTAD-serie kun je ook een fijne zitplek maken. Leg (schapen)kleedjes en kussens op de kast en chillen maar.

  • Recycle oude meubels of ander materiaal!
    Een nieuwe inrichting hoeft niet duur te zijn. Veel kinderopvangorganisaties en gastouders maken gebruik van de meubels van Ikea. Het leuke aan deze meubels is dat je ze gemakkelijk kunt pimpen. Kijk naar de foto’s hieronder of doe inspiratie op door op internet te zoeken op ‘ikea hack (naam meubel)’.
  • Hebben jullie ook een vakkenkast (KALLAX) van de Ikea op de groep staan? Leg hem eens neer en beplak het bijvoorbeeld met wegentape. Je creëert zo een speeltafel en kast in één.
  • Het keukentje van Ikea (DUKTIG) kun je ook eens flink onder handen nemen. Een likje verf en nieuwe handvatten doet al wonderen!
  • Verf een leuk huisje op de muur en zet hier je (Ikea) meubels tegenaan. Moeten jullie eens zien wat voor effect dat heeft op de kinderen! Ideaal voor een rollenspel. 

Ook kun je ander soort materiaal gebruiken, wat oorspronkelijk niet als meubel bedoelt is. Denk bijvoorbeeld aan oude autobanden, fruitkistjes of pallets. Dit soort materiaal wordt soms zelfs gratis weggegeven op Marktplaats of weggeefhoeken. Goed voor het milieu én voor de portemonnee.
  • Legoplaten op een lage kast lijmen zorgt ervoor dat je optimaal gebruik maakt van het gehele oppervlakte. Bovendien nodigt het direct uit om de lades open te trekken en te gaan spelen.
  • Leuk: (geverfde) autobanden als stoeltjes. Leuk voor in de lees- of chillhoek
  • Maak gebruik van pallets om een fijne zithoek te creëren. 
  • Hang magneetstrips (vaak te halen bij winkels die ook keukenbenodigdheden verkopen) op, zodat de auto’s een mooi plekje krijgen. 

  • Gebruik materiaal wat je telkens weer kunt veranderen.
    Maak gebruik van materiaal wat je telkens weer kunt veranderen. Hang bijvoorbeeld leuke (houten) vakjes aan de muur die je na elk seizoen of thema weer op een andere manier kunt vullen. Of maak een wand van kurk, waar je telkens weer ander materiaal op kunt prikken. Op die manier laat je de ruimte er heel anders uitzien, met een kleine aanpassing. Planken ophangen is ook zo’n fijne manier om de inrichting soms iets te veranderen. Hang ook eens lijsten op, waar de kunstwerken van de kinderen in gedaan kunnen worden. Superleuk voor hen om iets van henzelf terug te zien op de groep. En fijn voor jullie, om dit op een nette manier tentoon te kunnen stellen.
Enthousiast geworden van al dit leuks, maar geen mogelijkheid om te boren of te verven?
Het kan natuurlijk zo zijn dat jullie gebruik maken van een locatie waar afgesproken is dat je niets mag verven of dat je niet mag boren. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als jullie een ruimte huren.
Niet getreurd; ook voor jullie zijn er genoeg mogelijkheden om jullie locatie te pimpen! Maak bijvoorbeeld, in plaats van schroeven of spijkers, gebruik van speciale plakhaakjes. Er zijn van Tesa haakjes te koop voor verschillende ondergronden en gewichten. Je kunt deze dus opplakken en hier iets aanhangen, zonder dat je de muur beschadigt, ook als je het haakje er weer afhaalt. Kijk dus wel goed of je het juiste gewicht kiest en of de ondergrond klopt waar je het op plakt. Maak eventueel gebruik van de ‘hakenzoeker’ op hun website om erachter te komen welke geschikt is voor jullie!

Verven maakt alles natuurlijk mooi en het is een snelle oplossing om de kamer een make-over te geven. Maar als dit niet mag zijn er gerust nog andere opties. Schuif eens met wat kasten of andere accessoires of pimp oude meubels. Tesa heeft ook dubbelzijdig tape in het assortiment waar je ook (lichte) dingen mee kunt ophangen! Knip bijvoorbeeld een stuk van een behangrol af om een hoek te beplakken. Je beschadigt de muur niet, want het tape is hier speciaal voor ontworpen. En de ruimte ziet er direct anders uit!

Hebben jullie nog tips voor elkaar? Deel ze gerust hieronder! Op Pinterest hebben wij een bord voor jullie aangemaakt waarop je deze bovenstaande foto’s kunt terugvinden, plus nóg meer inspiratie. Neem gerust een kijkje.

Heel veel styling-plezier gewenst!

Demo

Benieuwd wat DoenKids voor je kan betekenen? Vul het formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op voor een vrijblijvende demo.
Demo aanvragen
Alle rechten voorbehouden KidsKonnect
Created by Clic.nl